Juma, 25.07.2025, 05:37
Главная
Регистрация
Вход
UZBEKCHA.NET
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Категории раздела
Latifalar, Hazillar [50]
Махаллий янгиликлари [246]
Futbol yangiliklari [443]
Statuslar [12]
Пазандалик сирлари [33]
Hikoyalar [80]
Технология янгиликлари [64]
Sms She‘rlar [98]
Шоу безнис янгиликлари [137]
Sog'liq (Salomatlik Haqida) [102]
Жахон янгиликлари [149]
Oqing faqat yiglamang [22]
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 7
Мини-чат
Статистика

Hozirda Saytda: 3
Mehmonlar: 3
Foydalanuvchilar: 0
Главная » 2017 » May » 30
Masalliqlar:
Xamiriga:
-100 ml(0.5 st) suv
-1ta tuxum
-140 gr(1 st) un – qattiqroq xamir bo’lgunicha un solinadi
-1 choyqoshiq tuz
-1 oshqoshiq yog’
Nachinkasi:
-6 ta tuxum
-12 oshqoshiq sut (1 tuxumga 2 oshqoshiq sut, 1 oshqoshiq saryog' to’g’ri keladi)
-0.5 choyqoshiq tuz
-6 osh qoshiq saryog(o’simlik yog’I solsa ham bo’ladi)

-qozonda qaynab turgan suv

Xamirini tayyorlash:
-Suv, tuxum, un va tuzni solib xamir qoriladi. Tayyor bo’lgan xamirga 1 osh qoshiq o’simlik yog’I solib singgunicha qoriladi va 15 minutga tindirib qoyiladi.

-Tingan xamirni yupqa qilib yoyamiz.




-Yoygan xamirimizni radiusi taxminan 3sm lik idishda(masalan, stakan) kesib chiqamiz.



-Kesilgan xamirning ichki qismi yopishmasligi uchun unga belab, chiziq hosil qilish uchun o’rtasidan buklanadi.

... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 133
Masalliqlar(5kishi uchun)

-1ta butun karam

Nachinka uchun:

-100gr go’sht

-100gr guruch

-2dona piyoz

-1dona sarimsoq

-2osh-q qizil tomat

-0.5cho’mich o’simlik yog’i

-ziravorlar, tuz

-hohishga ko’ra sabzavotlar(sabzi, bolgarskiy va hkz)



Tayyorlash:

Karamni o’rta qattiq qismini pichoqda kesib olib tashlaymiz,


Qaynab turgan suvga karamni kesilgan qismini pastga qaratib solamiz.


2-3 daqiqadan so’ng karamni ag’daramiz va yana biroz qaynatamiz.

Asta-sekinlik bilan yumshagan karam barglarini ajrata boshlaymiz.

Bunda har bitta bargni alohida olamiz va ostki qismi yumshamagan

bo’lsa yana biroz kutib keyin olamiz(olov doim yoqig’liq turadi)


Guruch, mayda to’g’ralgan piyoz va sarimsoq, qiyma, tomat,

tuz va ziravorlar, 1osh-q o’simlik yog’isolib aralashtiramiz.
... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 121
Masalliqlar:
-1 kosa kubik qilib to'gralgan qovoq
-0.5 st guruch
-1.5-2 st suv
-2 st sut
4-5 oshqoshiq shakar

Tayyorlash:
-Qovoqni o'rtacha kattalikda kubik qilib to'grab olamiz. Qozonga avval guruch, ustidan qovoqni solib, qovoqni ko'madigan darajada suv solamiz. Qozonimizni past olovda qaynashga qo'yamiz. Ora-orada sal-sal aralshtirib turamiz.

-Suv qaynab, guruch pishib, biroz yoyilishni boshlaydi. Guruch qozon tagiga yopishishni boshlaganida qozonga sut quyamiz va olovni o'rta balandlikka ko'tarib, qaynatamiz. St biroz qaynab turgach, shakar solib, mazasi aralashishini kutamiz, va olovni o'chiramiz. Shirqovoq tayyor.
Коментариев: 0
Просмотров: 68
Masalliqlar(6-7kishi uchun):
-400gr go’sht
-1stakan o’simlik yog’i
-0.5ta piyoz
-1osh-q zira

Hamiri uchun:
-1dona tuxum
-1.5stakan suv
-2choy-q tuz
-4.5stakan yuqori navli un

Tayyorlash:
Go’shtni 4-5kun avval sho’r qilib tuzlab qo’yiladi. So’ng .52litrga yaqin suvda 15-20daqiqa qaynatiladi.(go’sht juda yumshab ketmasligi kk)

Hohishga ko’ra go’shtni mayda to’g’rash yoki mixerda chiqarish ham mumkin.

Yog’ni qizdirib, piyozni to’g’rab qizarguncha qovurib olamiz va qizargach piyozni yog’dan suzib olamiz va yog’ni sovutamiz.

Tuxum+suv+tuz va un solib hamir qoramiz va hamirni 5daqiqacha yaxshilab mushtlaymiz va 30daqiqa ustini yopib tindiramiz.

Hamirdan 5ta zuvalachalar yasab, unga botirib, sekin-asta 2mm qalinlikda yoyaymiz. (Agar o’qlov katta bo’lsa 2ta zuvala yasasa bo’ladi)

Yoyilgan hamirimizni 15sm kvadrat shaklida kesib olamiz.

Qaynab turgan suvga solib, aralashtiramiz va 1-2daqiqadan pishirib olamiz.

Hamir pishishi bilan idishga solib, ustidan sovuq suv quyamiz va qo’lda olib, kengroq idish chetlariga yoyamiz. Ikkinchi hamirni yoyguncha shu idish chetida qoladi, ikkinchi hamirni suvga solgandan so’ng avval yoyilgan hamirlarni dasturxon ustiga yana yoyib chiqamiz va 5-10daqiqa shundoq qoldiramiz(qurishi uchun)



Avval piyoz qovurib, sovutgan yog’imizdan olib lagan ostiga su ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 69
Masalliqlar:

-1dona qazi

Tayyorlash:

Chuqur idishga qazini solib, qaynab chiqishi bilan olovni pasaytiramiz(aks holda qazi yorilib ketishi mumkin) va suv yuzasidagi ko’piklarni olib tashlaymiz.





Shu holda qazini 4soat qaynatamiz. Qazi o’zi sho’r bo’lganligi uchun suvga tuz qo’shilmaydi.



Parrak qilib to’g’rab dasturxonga tortamiz.



Alloh yaxshiliklarga sababchi qilsin!
Коментариев: 0
Просмотров: 86
Агар сизда эндикринологик ҳасталик бўлса доимо ўзингизни қаттиқ чарчагандек ҳис қиласиз. Бу бизда қалқонсимон безни катталашишига сабаб бўлади. Йод моддаси етишмаслигини билиш учун сонингизга йод билан чизиқчалар чизинг, 2 соатга қолмай йод ўз рангини йўқотса демак сизда ўта жиддий йод танқислиги мавжуд, 4-5 соатда ўчиб кетса албатта гормонларга анализ топшириб текшириб кўришингиз керак. Агар узоқ турса демак сизда йод танқислиги йўқ.
Йод моддасини ўзида кўп миқдорда сақловчи маҳсулотлар денгиз карами, денгиз маҳсулотлари, спаржа, шавел, олма узум, ёнғоқ ва албатта қизил пиёз. Бугунги сизларга берадиган тавсиямиз ҳам айнан қизил пиёз ҳақида бўлади. 2 дона қизил пиёзни олиб блендр ёки мясорубкадан ўтказинг. Бўйнингизга ушбу массани қўйиб устидан кленка ўранг ва устидан марли билан боғланг. Кейин шарф ураб 15-20 дақиқа ушланг. Бу усул билан сиз бир мунча даволаниб енгиллик ҳис қилишингиз мумкин. Бир хафтада икки маротаба ушбу даволаш усулидан фойдаланинг. Шунингдек врач билан гаплашиб ўзида йод моддаси сақловчи махсулотларни истеъмол қилинг, дориларни ўз вақтида қабул қилинг.
Коментариев: 0
Просмотров: 87
Халқ табобатида олча суви бронхит, трахеит ва шамоллашларда балғам кўчирувчи, иситмани туширувчи восита сифатида тавсия этилади. Шунингдек, олча иштаҳани очади.

Олча меваларида глюкоза, фруктоза, сахароза, клетчатка, пектин, оқсил моддалари ва ёғлар бор. Шунингдек, унда кўпгина витамин А, В1, С, РР ҳамда калий, кальций, магний, натрий, темир, йод, марганец сингари қатор микроунсурлар мавжуд.

Замонавий тиббиётда олчадан турли яллиғланишларга қарши таъсир кўрсатадиган антисептик, анемия ва склерозга қарши восита тариқасида фойдаланилади. Бу мева таркибидаги кумаринлар ва оксикумаринлар қон ивувчанлиги кўпайиб кетганда ажойиб самара беради. Шу жиҳатдан олча миокард инфарктини бошдан кечирган одамларга фойдали. Меваларида буриштирувчи таъсир кўрсатадиган ва ичакдан заҳарли моддалар сўрилишини камайтирадиган пектин моддаси бор. Олча меваси чанқоқни босади, овқат ҳазмини яхшилайди, ични юмшатади. Уруғидан тайёрланган эмульсия сийдик-тош касаллиги, сурункали колит, ичак атониясини даволашда ишлатилади.
Коментариев: 0
Просмотров: 76
Орамизда шундай эркаклар борки, доим семириш орзуси билан юришади. Бироқ буни оддий шароитда қандай амалга оширишни билишмайди. Ана шундай йигитлар учун мутахассислар семиришнинг маълум қоидаларини тавсия қилади.

Хўш, вазн йиғиш учун эркак киши қандай аниқ амалларни бажариши керак? Биринчидан, ҳис-хаяжоннинг тўлиқ назорати ва тўйиб ухлаш, иккинчидан, доимий ва профессионал даражадаги жисмоний машғулот олиб бориш, учинчидан, тўғри овқатланиш тартибига амал қилиш.

Овқатланишнинг янги тартиби аниқ ташкил этилиши ва қатъий назорат қилиниши керак. Биринчи нонушта тонгги соат 4-5 ларда бошланиб, кун давомида 6 маротабагача оз-оздан овқатланишни йўлга қўйиш керак. Яъни ҳар икки ярим, уч соатда таом истеъмол қилиниши талаб этилади.

Рационга кўпроқ мева ҳамда маҳсулотларни киритиш керак. Кун давомида ичиладиган сув миқдори 1,5-2 литрни ташкил этади. Тунга оқсилларга бой коктейлнинг бўлиши шарт. Шунингдек, спортчилар учун махсус қўшимчалар, аминокислота, Л-глютаминлар ҳам истеъмол қилиб туриш керак.

Спорт машғулотлари ҳафтасига 3 мартадан кўп бўлмасин ва унинг вақти 40–45 дақиқа. Машғулотлар 5-7 та асосий машқлар, жумладан, тош билан ўтириб-туриш, даст кўтариш, ётган ҳолда кўтариш ва ҳаказо. Биринчи босқичда аэроб машқлар ва мушаклар гуруҳига йўналтириладиган машқларни бажармай туринг. Айтганча, жисмоний машқларнинг тартиби, уни тўғри бажариш бўйича мутахассисдан маълумот олишни унутманг.

Хулоса қилиб айтганда, семириш уч ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 172
1. Миямиз толиқиб қолади

Инсон мияси узоғибилан кечки соат 23:00 гача бедор бўлиши мумкин. Агар соат 23:00 дан сўнг ухлашга одатланган бўлсангиз, вақт ўтгани сайин ақлий фаолиятингиз сустлашиб боради. Баъзилар тунги соат 23:00 дан соат 2:00 гача мизғиб олишадию, сўнг ёзув-чизув ишларини бажаришади. Бу ҳам соғлиққа зарар. Айниқса, асаб тизими зарарланади. Ҳолсизлик, жиззакилик, кайфият ўзгариши кузатилиши мумкин.

2. Ташқи кўринишингиз ўзгаради

Тунда организмдаги ҳужайралар янгиланади. Бунинг учун эса уларга дам бериш керак. Организм уйғоқ ҳолатда бўлганида янгиланиш жараёнлари содир бўлмайди. Қарабсизки, юз терисига ажин тушиши, рангпарлик кабилар юзага келади.

3. Сурункали чарчоқ

Аввалига кундузи уйқунгиз келаётгандек туюлади. Бора-бора меҳнат лаёқати камайиб, хотира сустлашади, диққатни жамлашга қийналасиз. Чунки организм жуда ҳам толиққан. Уйқусизлик эса заҳира қувватини ҳам тортиб олаяпти.

4. Тана вазнининг ортиши

АҚШлик олимларнинг олиб борган тадқиқот натижасига кўра, етарлича ухламайдиган аёлларда тана вазни тез ортиб боради. Кам ухлаш моддалар алмашинувига таъсир этиб, турли ўзгаришларга олиб келади.

5. Иммунитет заифлашади

Ҳаммаси кундек равшан. Уйқунинг етарли бўлмаётгани иммун тизимини ишдан чиқаради. Организмдаги алмашинув жараёнлари бузилиб, иммунитет заифлашиб боради. Бу ҳолат тез-теш шамоллаш ва тумов билан кузатилиши мумкин.

6. Эрта ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 80
Маълумки, ёнғоқ меваси ўзининг тўйимлилиги, қувватбахшлиги, шу билан бирга ёд моддасига бойлиги билан машҳур. Ушбу мевани шунингдек, хотираси мустаҳкам бўлишини истаган кишилар ҳам севиб истеъмол қилишади. Аммо ёнғоқ дарахтининг турган-битгани дармондари эканини ҳар ким ҳам билавермайди. Қуйида биз сизга ёнғоқнинг сиз билмаган хусусиятларини ошкор этамиз.
Ёнғоқнинг пўчоғи ҳам кони фойда!
Шиша идиш ёнғоқнинг юпқа пўчоғи билан тўлдирилади ва устига 1/2 л сув қуйиб, 7 кундан 21 кунгача тиндириб қўйилади. Дамлама тайёр бўлгач, 1 стакандан овқатдан олдин ичилади. Бу дамлама қандли диабет, ошқозон-ичак хасталиклари, қалқонсимон бездаги йод етишмаслиги, гипертония ва юрак-қон томирлари касалликларига ҳам даво бўлади.
Агар қонда қанд миқдори ошса, қуйидаги рецепт орқали тайёрланган қайнатма тавсия этилади:
1-усул. 1 стакан майдаланган ёнғоқ барги 1 литр қайноқ сувга солиб қўйилади ва яхши тин олгач, 20-30 дақиқа давомида паст оловда қайнатилади. Тайёр қайнатмани кунига 2 маҳал бир ош қошиқдан қабул қилиш самарали натижа беради.
2-усул. Ёнғоқни майдалаб, гречка ёрмаси ва озроқ ун билан аралаштириб, устига 2 см қалинликда қатиқ қуйиб қўйсангиз, қандли диабетга қарши ажойиб дармондори ҳосил бўлади. Бу дармондорини кун давомида 1 стакандан, овқатдан 30 дақиқа олдин 1 дона қирғичдан ўтказилган олма билан истеъмол қилиш жуда фойдали. Мазкур муолажа 5 ой давом эттирилиши шарт.
Шунингдек, ёнғоқдан шифо топиш мумкин бўлган қуйидаги касалликлар сизни б ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 90
Биринчидан, тўғри овқатланиш керак. Кўз учун сабзи ва черника фойдали. Кун давомида 3-4 дона сабзи ейиш ва 1 литрга яқин чернига шарбати ичиб туриш керак.

Иккинчидан, кўзни машқ қилдириш зарур. Энг осон машқ: узоққа тикилиб туриб, кўзни яқиндаги буюмга қаратиш керак.

Учинчидан, иш вақтида кўзларга 5 дақиқа дам бериб туриш керак. Бир нуқтага кўп вақт тикилиб туриш кўзни тез чарчатади.

Тўртинчи қоида эса соғлом уйқудир. Уйқунинг бузилиши иммун тизимини заифлаштириб, бошқа аъзоларнинг, шу билан бирга кўзнинг ҳам иш фаолиятига салбий таъсир кўрсатади.
Коментариев: 0
Просмотров: 107
Ўзим ҳамшираман. Қизим ҳам ҳамшира. Ўтган йил кузда қизим шамоллаб, иситмалаб ётиб қолди. Уйга шифокор чақирдик. Ёзилган рецепт бўйича дори-дармон олдик. Қизим тузалиб, ишга чиқди. Аммо ҳадеганда йўтали кетавермади. Шундай кунларнинг бирида ишдан қайтаётиб, қизимни яна йўтал тутиб қолди. Унинг тинимсиз йўталишини кўрган бир танишим йўтални кетказиш йўлини айтди. Унинг маслаҳати билан карам сотиб олдим. Кейин карамнинг бир бўлагини тўғраб, озроқ асал билан бирга яхшилаб қайнатдим. Тайёр бўлган қайнатмани бир идишга солиб, ҳар куни уч маҳал бир чой қошиқдан бера бошладим. Буни қарангки, қизимнинг йўтали бир ҳафтада таққа тўхтади.
Коментариев: 0
Просмотров: 108
Ўзида витамин, минераллар, айниқса, темир, йод, магний, фосфор, руҳни сақлаган бу жонзот гўштини кўп ва хўб енг, сабаби балиқ одамни семиртирмай, организмга керакли қувватни бера олади. Балиқни болаларга ҳафтада 2 марта тайёрлаб берсангиз, рахит, кариес, соч тўкилиши, буқоқ дардларидан асрайсиз. Шўрвага солиб, буви-буваларнинг олдига қўйсангиз, дуо олишингиз аниқ: балиқ юракни созлаб, қон босимини меъёрда ушлайди, қарабсизки, кексаларнинг хотираси панд бермайди, кайфияти чоғ юради. Балиқни турмуш ўртоғингизга “тоблама” шаклида ялтироқ қоғозга ўраб, газ печида пишириб беришдан эринманг. Қалбида хушнудлик пайдо бўлади, соғлиғи тикланади. Нега дейсизми, ахир унда эркаклар саломатлиги учун ниҳоятда зарур омега оқсиллари мужассам. Ўзингиз ҳам онда-сонда эмас, ҳар ҳафта балиқ есангиз, юқоридаги хизмат, катталарга кўрсатган ҳимматингиз учун умрингиз узоқ бўлади.

ҚАНДАЙ ТАЙЁРЛАГАН МАЪҚУЛ?
Одатда, дарё балиғини қовуриб истеъмол қиламиз. Аммо бунда юрак ва томирларга қанча зарар боришини биласизми? Бу кўринишда балиқ нафсни сийлагани қолади. Организмга фойда бериши учун бугундан бошлаб балиқни зираворлар қўшиб қайнатма шўрвага солиб, ёки газ печида пишириб, котлет тайёрлаб ейишга ўрганинг. Аммо қовурма балиққа кўнгил кетаверса, зайтун мойида енгил қовуриб, димлаб қўйган маъқул, витамин-минераллари сақланиб, танга дармон бўлади.

МОЙИ-ЧИ?!
Куз-қиш мавсумида бу дармондорини овқат пайти ёки ундан кейин, бир ёшли болага 1 чой қошиқдан, мактаб ёшидаги ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 114
Нима учун қонни фақат номсиз
бармоқдан олишади? Унинг
қандайдир ўзига хослиги борми? Қон ҳамма ёқда бир хил. Лекин
таҳлил учун айнан номсиз, ўрта ёки
кўрсаткич бармоқлардан қон олиш
тавсия этилади. Гап шундаки,
тешилиш (тери бутунлигининг
бузилиши) касал юқиши хавфини туғдиради. Бош бармоқ ва
жимжилоқнинг ички қаватлари
бевосита қўл панжаси қобиғи
билан бириккан — агар уларга
инфекция тушса, у тезда бутун қўлга
тарқалиши мумкин. Бошқа бармоқларнинг қобиқлари эса
ажралган, тешилган пайтда
инфекция тушса ҳам, маълум вақт
ўша жойнинг ўзида бўлади, бу эса
уни бартараф қилишга имкон
беради. Номсиз бармоқнинг яна бошқа афзалликлари бор — у энг
"ишсиз” бармоқ. Шунинг учун
ундаги тери юпқароқ (демак,
тешилиш оғриқсизроқ бўлади). Бу
бармоқ кам ҳаракат қилгани учун
ундаги жароҳат тезроқ битади, бу ҳам инфекция тушиши хавфини
камайтиради.
Коментариев: 0
Просмотров: 74
Кивининг соғлик ва гўзаллик учун фойдали хусусиятлари

Биласизми?
Киви меваси ўзининг витаминларга бойлиги билан машҳур. У ўзининг турига қараб 50 граммдан 150 граммгача оғирликда бўлиши мумкин. Унинг катта қисмини сув ташкил қилади (84 %). Сувдан ташқари, унинг таркибида оқсил (1%), ёғлар (1 фоиздан камроқ) ва углеводлар (10 wacko мавжуд. 100 грамм маҳсулот 48 килокалорияга тенг.

Киви таркибидаги витаминлар

Киви С витаминига бой. (100 грамм маҳсулотда 92 мг). Ундаги ушбу витамин цитрус мевалар ва булғор қалампирига қараганда кўпроқ.
Унинг таркибида Е витамини мавжуд. Бу витамин одатда ёғлилик даражаси юқори маҳсулотларда бўлганлиги учун ортиқча вазнга қарши курашаётганлар бундай маҳсулотларни истеъмол қилишни одатда чеклайди. Кивини эса ҳар қандай парҳез билан уйғунлаштириш мумкин.
Жуда кам маҳсулотларда учрайдиган Б9 витамини (фолий кислотаси) ва Б6 (пиридоксин) мавжуд. Ҳомиладор ва эмизикли аёллар, болалар ва кексалар учун айниқса фойдали бўлган Б6 витаминининг битта кивидаги миқдори кунлик норманинг 4 фоизини ташкил этади.
Кивининг фойдали хусусиятлари

Мазкур мева С витаминига бойлиги туфайли шамоллаш билан боғлиқ хасталиклар, юқумли инфекцияларнинг олдини олади ва иммун тизимини мустаҳкамлайди. Уни мунтазам истеъмол қилиш организмдан холестеринни чиқариб юборади, юрак-қон томир ва саратон хасталикларининг юзага келиш хавфини к ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 85
БИЛАСИЗМИ?

· Петрушка баргларини шамоллаган, лат еган этга босиб, компресс қўйилса, яхши самара беради. Юздаги сепкилларни эса унинг суви билан артиб кетказиш мумкин.

· Саримсоқ истеъмолидан сўнг оғиздаги нохуш ҳиддан халос бўлиш учун 10-15 дона петрушкани хомлигича чайнаб юбориш керак.

· Петрушка илдизи дамламасини доимий истеъмол қилиш билан қаттиқ терлашдан қутулишингиз мумкин ва у ортиқча вазндан ҳам халос этади.

· Петрушканинг суви буйраклар ва эндокрин тизими фаолиятини яхшилайди. Капилляр томирларни бақувватлаштиради.

· Тадқиқотларда петрушка қайнатмаси ва хом баргларининг истеъмоли ошқозон ости шираси ажралмасини кўпайтириши исботланган.

· Петрушка илдизи қайнатмасига 1:1 миқдорда лимон суви қўшиб, у билан юздаги қора пигмент доғларни кетказиш мумкин.

· Соч тўкилишида ва ёш каттариши билан юзага келган калликда петрушка уруғи ҳовончада туйилиб суртилса (техник воситаларда майдалангани ярамайди), яхши самара беради.

· Унинг қайнатмаси офтобдан куйганда ҳам фойда беради.

· Юрак муаммолари оқибатида юзага келган шишда ва қабзият ҳамда ичак шамоллашида петрушка илдизи дамламасини ичиш тавсия этилади.

· Ҳашаротлар (чивин, асалари ва қовоғари) чаққанда петрушка баргларидан компресс боғлаш мумкин.
Коментариев: 0
Просмотров: 99
Баъзи йигитларда, катта бўлишига қарамай юзида соқол ўсмаслик аломатлари кузатилади. Бунинг натижасида кўпчилик қандай қилиб соқолни ўстириш мумкин, ахир соқол улғайганлик белгиси эркаклик аломати эмасми деган ўйларга ҳам бориб қолади.

Соқол ўсмасликнинг сабаблари эса турлича. Соқолшунчаки ўсмай қолмаслиги мумкин эмас, демак бунинг қандайдир сабаби мавжуд.Лекин айнан шу хақида ўйлаб, тушкунликка тушиш ёки шу соқол ўстиришни мақсад қилиб, қандайдир ечим излаб вахимага тушиш ҳам шарт эмас.

Соқол ўсмасликнинг сабаблари:

Соқол ҳам худди соч каби,витаминлар, фойдали микроэлементлар ва бошқа компонентларнинг етишмаслиги, ундан ташқари соч қатламламларинин зарарлангани, эркак жинсий гармони тестостерон етишмаслиги, жинсий ривожланишнинг кечикиши ҳам сабаб бўлиши мумкин. Айтганча тестостерон эркак организмда катта аҳамиятга эга, тестостерон етишмаслаги нафақат соқол ўсмаслигига балки бошқа жиддий касалликларни келтириб чиқаришига ҳам хизмат қилади.
Коментариев: 0
Просмотров: 124
Нафасимиз – бу шунчаки нафас олиб-чиқариш эмас. У ҳаётий қувват билан тўғридан-тўғри боғлиқ. Бу қувват яхшилик йўлида ишлаши учун нафас олишнинг бир нечта усулларини ўзлаштириб олиш лозим.
Тўлиқ нафас олиш организмни кўп миқдорда қувват билан тўлдиришга ёрдам беради, ўпканинг фойдали ҳажмини катталаштиради.
Хоҳлаган ҳолатни танланг: ётинг, ўтиринг ёки туринг. Нафасни тўлиқ чиқариб юборинг. Сўнг оғиздан умуман фойдаланмаган ҳолда бурун билан нафас олинг.

Диафрагмани туширинг.

Бунда қорин сал олдинга чиқади, қовурғалар силжийди, ўмров ва елкалар кўтарилади. Ҳар 8 марта томир урганда нафас олиш керак: нафас олиш – ушлаб туриш – нафас чиқариш 2:1:2 пропорциясига тўғри келиши лозим. Бундай ҳолатда нафасни 4 та томир уришигача ушлаб туринг. Сўнг нафасни секин чиқра бошланг.

Чуқур нафас олиш моддалар алмашинувини рағбатлантиради: бу организмни ёшартиришга олиб келади. Натижада фикрлаш ва реакция тезлиги ошиши, диққат-эътиборни жамлай олиш каби қобилиятлар ривожланади.

Туришингиз, ўтиришингиз ёки ётишингиз мумкин. Ҳар 8 марта томир урганда бир марта бурун орқали тўлиқ нафас олинг. Нафасни худди шунча ушлаб туринг. Сўнг ҳавони оғиз орқали бутунлай чиқариб юборинг. Бунда лабларни юмиб, ҳавони шипиллаб чиқариш керак. Нафас чиқариш вақти икки баравар кўпроқ бўлади. 5 марта такрорланг.
Коментариев: 0
Просмотров: 89
Qon aylanishini yaxshilash uchun...

5 litriliq suvga 1 osh qoshiq oshxona sirkasi, 2 osh qoshiq qarag‘ay (sosna) kurtaklarini soling. Oyoqlarni bu aralashmada iviting.

Oyoqlar shishsa...

2 osh qoshiqdan jo‘ka (lipa) va moychechak gullarini1 litrsuvga solib, 10 daqiqa davomida qaynating. Olovni o‘chirib, unga 3 osh qoshiq asal qo‘shing. 20 darajada sovigach, oyoqlarga vanna sifatida ishlatish mumkin.

Tomirlar tortishsa...

200 grammmoychechakka 3 litrsovuq suv solib, 10 daqiqa qaynating. Sovitib, 20 daqiqa davomida oyoqlaringizni botirib turing.
Коментариев: 0
Просмотров: 91
Yerqalampir (xren).

Bu o‘simlik oshqozon kislotalilik muhitining pastligida qo‘llanilib, kislota ishlab chiqarilishini meyorlashtiradi. 1 choy qoshiq maydalangan yerqalampirni shuncha miqdordagi asal bilan aralashtirib, ovqatlanishdan yarim soat avval qabul qilinadi.

Karam sharbati

— uning tarkibida U vitamini bo‘lib, shilliq qavatning zararlangan sohalarini bitirishga xizmat qiladi. Yarim stakan yangi chiqarilgan karam sharbati ovqatlanishdan yarim soat oldin ichiladi. Bu odatda gastritning o‘tkir va surunkali turlari xuruj qilganda tavsiya etiladi.

Kartoshka sharbati

— oshqozon muhitining yuqori kislotalilik holatidagi og‘riqni kamaytirish uchun yangi chiqarilgan kartoshka sharbatidan foydalanish mumkin. Bu sharbatni yarim stakan miqdorida ovqatlanishdan 15-20 daqiqa avval ichish kerak.

Na’matak sharbati

— oshqozon faoliyatining buzilishi infeksiya ta’sirida bo‘lsa, na’matak damlamasi tavsiya etiladi. Mazkur damlama organizmning immun tizimini mustahkamlab, bakteriyalarga chidamlilikni oshiradi. 100 gr. na’matak mevasini 1 stakan qaynagan suvga damlab, biroz tindiriladi. So‘ng iliq holatda ovqatlanishdan oldin qabul qilish mumkin.
Коментариев: 0
Просмотров: 95
1. Yo‘taldan aziyat chekayotgan kichkintoy iloji boricha chang kam yig‘iladigan, gilam va yumshoq mebellardan xoli xonada vaqtini o‘tkazishi kerak. Kitoblarni oynaband, yopiq shkaflarda, o‘yinchoqlarni esa og‘zi yopiq idishda saqlang. Xonadagi changlarni har kuni artib chiqishni kanda qilmang.

2. Zarurat tug‘ilmaguncha, atirlardan, aerozol va o‘tkir hidli kimyoviy vositalardan foydalanmang. Polni ham oddiy xlorsiz suvda yuving. Va albatta bolani tamaki hididan asrang.

3. Jajji bemor yotgan xona quruq va issiq bo‘lsa bolada quruq yo‘tal avj olib, nafas yo‘llaridagi yallig‘lanish yanada avj oladi. Buning oldini olish uchun esa xonada 18 daraja haroratni saqlab turing. Namlik esa 60-70 foizdan kam bo‘lmasin.

4. Bola shamollasa, yo‘talsa organizm ko‘p suyuqlik yo‘qotadi. Shuning uchun xona haroratidan issiqroq suv va uy sharoitida tayyorlangan sharbatlardan ko‘proq ichiring. Suyuqlik balg‘am ajralishiga va organizmdan toksinlar chiqib ketishiga yordam beradi.

5. Yo‘talga qarshi dori tanlayotganda esa yaroqlilik muddati, allergiya bermasligiga ahamiyat bering. Kichkintoylarga eleksir, sirop, pastilka ko‘rinishidagi dorilar to‘g‘ri keladi.

6. Har qanday holatda ham farzandingizni, albatta, shifokor ko‘rigidan o‘tkazing. Yo‘talning siz bilamagan sabablari bo‘lishi mumkin. Shamollashdan yo‘talayapti deb o‘ylab, boshqa kasallikni o‘tkazib yubormang.

7. Giyohlardan tayyorlangan damlamalarni shifokor tavsiyasi ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 100
1.Miyamiz toliqib qoladi

Inson miyasi uzog‘ibilan kechki soat 23:00 gacha bedor bo‘lishi mumkin. Agar soat 23:00 dan so‘ng uxlashga odatlangan bo‘lsangiz, vaqt o‘tgani sayin aqliy faoliyatingiz sustlashib boradi. Ba’zilar tungi soat 23:00 dan soat 2:00 gacha mizg‘ib olishadiyu, so‘ng yozuv-chizuv ishlarini bajarishadi. Bu ham sog‘liqqa zarar. Ayniqsa, asab tizimi zararlanadi. Holsizlik, jizzakilik, kayfiyat o‘zgarishi kuzatilishi mumkin.

2.Tashqi ko‘rinishingiz o‘zgaradi

Tunda organizmdagi hujayralar yangilanadi. Buning uchun esa ularga dam berish kerak. Organizm uyg‘oq holatda bo‘lganida yangilanish jarayonlari sodir bo‘lmaydi. Qarabsizki, yuz terisiga ajin tushishi, rangparlik kabilar yuzaga keladi.

3.Surunkali charchoq

Avvaliga kunduzi uyqungiz kelayotgandek tuyuladi. Bora-bora mehnat layoqati kamayib, xotira sustlashadi, diqqatni jamlashga qiynalasiz. Chunki organizm juda ham toliqqan. Uyqusizlik esa zahira quvvatini ham tortib olayapti.

4.Immunitet zaiflashadi

Hammasi kundek ravshan. Uyquning yetarli bo‘lmayotgani immun tizimini ishdan chiqaradi. Organizmdagi almashinuv jarayonlari buzilib, immunitet zaiflashib boradi. Bu holat tez-tesh shamollash va tumov bilan kuzatilishi mumkin
Коментариев: 0
Просмотров: 57
Limon organizmni tiqinlardan tozalashda, hazm qilish faoliyati, qon aylanishi, ko`rish qobiliyatini yaxshilash, immunitetni oshirish va yuqori nafas yo`llari kasalliklariga davo.

Resept:

Shamollaganda: immunitetni mustahkamlash, tumov va nafas yo`llarini tozalash uchun kuniga uch mahal limon sharbatiga 1 stakan qaynagan suv aralashtirib ichish foydali. Ayniqsa, tana harorati ko`tarilgan paytda limon sharbati ichilsa, ter ajralishi natijasida isitma pasayib, organizmda kasallikka qarshi ta`sir kuchi yuzaga keladi.
Hazm qilish faoliyati bilan bog`liq holatlarda: masalan, jig`ildon qaynashida limon sharbatiga ozroq suv aralashtirib ichilsa, bezovtalik yo`qoladi.
Tish og`rig`ida: milklar qonashi, karies va tish og`rig`ida limon sharbati bilan og`izni chayqash tavsiya etiladi. Har kuni uyquga yotishdan avval archilgan limon po`sti bilan tishlar ishqalansa, milklar mustahkamlanib, tish rangi oqaradi.
Teri muammolarida: yuz, qo`l va oyoq terisidagi muammolarda limondan foydalanish mumkin. Teridagi shamollash sabab yuzaga kelgan toshmalar, teri yuzasining dag`allashib, qorayishi kabi holatlarda limon bo`lagi yordamida muammodan xalos bo`lish mumkin. Limon tarkibidagi antibakterial moddalar teri yuzasidagi shamollashni ketkazib, jarohatning bitishini tezlashtiradi.
Yurak-qon tomir faoliyati muammolarida: har kuni nahorda och qoringa 1 stakan limon sharbatini ta`bga ko`ra suv bilan aralashtirib qabul qilinadi. Bu usul yurak faoliyat ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 85
Dori sotib olayotganda, avvalo, uning saqlanish sharoitiga e’tibor berish lozim. Masalan, ayrim dorilar muzlatkichda saqlanishi kerak. Lekin u dorixonaning peshtaxtasida turibdi. Bu holatda mijoz, menga muzlatkichdagisid an bering, deyishga haqli.

Shuningdek, har bir dorining saqlanish muddati, qutisining butunligiga ahamiyat berish lozim.

Haydovchilar qaysi turdagi dorilarni qabul qilmaganlari ma’qul?

Ayrim dori vositalarining tarkibida uyqu chaqiradigan moddalar bor. Ana shularni hisobga olib, e’tibor talab qiladigan ishda ishlaydiganlar, shu jumladan, haydovchilar bu turdagi dorilarni uyquga ketishdan oldin qabul qilganlari ma’qul.

Dori qabul qilishda ko‘p kuzatiladigan xatolar…

Bemor dori qabulidan keyin bir-ikki kun mobaynida shifokor bilan aloqada bo‘lib, dorining ta’siri haqida uni ogohlantirishi kerak. Shifokor bemorning ahvoliga qarab, unga dori qanday ta’sir qilganini biladi yoki aksincha bo‘lsa, boshqa dori tayinlaydi. Ammo ayrim bemorlar buni unutishadi.

Shuningdek, har qanday dorini qabul qilgan vaqtda spirtli ichimliklarni iste’mol qilish mutlaqo mumkin emas.
Коментариев: 0
Просмотров: 92
O‘tirish ham chekish kabi ziyon

Muntazam o‘tirib ishlash oyoq mushaklariga yomon ta’sir ko‘rsatadi. Bugun irsiyat va jismoniy faollikning oyoqlaringiz ko‘rinishiga ta’siri haqida gaplashamiz

Tik turib ishlash so‘nggi yillarda urfdan qolib borayotganiga qaramasdan bir qator afzalliklarga ega. Tik turganda moddalar almashinuvi o‘tirganga nisbatan tezroq amalga oshadi. Kaloriya sarfi bir yarim baravarga ortadi. Shu bilan birga muntazam o‘tirish bir qancha kasalliklarga chalinish xavfini oshiradi, mushaklar atrofiyasi va uvushishini keltirib chiqaradi.

“O‘tirish – xuddi chekish kabi makkorona odatdir”, deydi Luizianadagi Pennington biotibbiyot tadqiqot markazi professori, fiziolog Mark Xamilton.

Xamilton, ehtimol, oshirib yuborgandir. Ammo ko‘plab kishilar o‘tiraverib, avval oyoqlari, keyin butun tanasini bo‘tqaga aylantirib yuborishi xavotirlanishga arziydi.

Oyoq faollashganda qanday jarayonlar kechadi?

Elektromiografiya (EMG) yordamida oyoqning yurish, yugurish, sakrash kabi turlicha xatti-harakatdagi faolligini tahlil etish mumkin. Bunda tana mushaklarining faolligi oddiy elektrokardiogramma chizig‘i singari qayd qilinadi. Agar yurakka oid kardiogramma chizig‘i tekislana borsa, reanimatsiya jarayoni kechayotgan bo‘ladi, oyog‘imizga tegishli xuddi shunday chiziq o‘tirganimizda qayd qilinadi. Ammo tik turib yura boshlaganimizda chiziq jonlanib ketadi.

Oyog‘ingiz tanangizni ko‘tarib turgani ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 95
1. Yerqalampir (xren).

Juda kuchli tabiiy antibiotiklar sirasiga kiradi.

Traxeit, bronxit, davomli yo‘talda: 1 qoshiq qirg‘ichdan o‘tkazilgan yerqalampirni 3 qoshiq asal bilan aralashtirib tindirilib, bir kunda 1 mahal 1 choy qoshig‘idan iste’mol qilinadi.

Sistit va uretritda: 1 qoshiq qirg‘ichdan o‘tkazilgan yerqalampirni 100ml qaynoq suv bilan aralashtirib 5 daqiqa usti yopib tindirib qo‘yiladi va bir kunda 3-4 piyoladan ichiladi.

2. Klyukva (qizil nordon meva).

Bu meva antibiotik va viruslarga qarshi modda sifatida qo‘llaniladi.Siydik qopi va yo‘lini zararli bakteriyalardan tozalaydi. Klyukva, to‘qimalarni tashqi muhitning salbiy ta’siridan himoyalovchi antioksidantdir.

Klyukva bakteriyalarni o‘ldiradigan, peshob haydovchi va shamollashga qarshi kurashishda tengi yo‘q meva hisoblanadi.

Malham tayyolash uchun: Klyukva va brusnika mevalarini (3:1) shakar bilan obdon aralashtirib, ezib, 2 osh qoshig‘iga 0,5 litr iliq suv aralashtirib tayyorlanadi.

3. Sarimsoq.

Sarimsoq qondan, ichki a’zolardan va nafas yo‘llaridan zararli bakteriyalarni va ichak parazitlarini chiqarishga yordam beradi. Qon bosimini tushirib, tromb hosil bo‘lishini oldini oladi. Sarimsoqni iste’mol qilganda, saratonga qarshi kurashuvchi va antioksidant bo‘lgani bois, organizm zararli moddalardan tozalanadi. Sarimsoqning bir bo‘lakchasida 400ta foydali tarkibiy qism mavjud. Ular qon tomirlarini x ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 94
100 gramm mayizda 860 mg kaliy bor. Shuningdek organizm uchun g‘oyat foydali bo‘lgan fosfor, natriy, kalsiy, magniy hamda temir moddasi, V1, V2, V5 va RR vitaminlari ham mo‘l-ko‘l.

Immunitetingizga yordam kerak bo‘lsa, mayizdan yaxshisini topolmaysiz. Mayizdagi antioksidantlar yordamida organizmdagi hujayralar erkin radikallar ta’siridan himoyalanadi.

Jizzaki, asabiy va kayfiyatingiz o‘zgaruvchanmi, bir siqim mayiz tanovul qiling. Vitamin va mikroelementlar, shuningdek magniy hisobiga asablaringiz joyiga kelib, tinchlanasiz. Qolaversa, yurakka ham quvvat bo‘ladi.

Osteoxondroz yoki osteoporoz bezor qildimi? Muolaja davomida taomnomangizga mayizni kiriting. har kuni bir siqim mayiz iste’mol qilsangiz, qabul qilayotgan preparatlaringizdagi kalsiy organizmga yaxshi singadi.

Kamqonlik aniqlangan bo‘lsa, mayizni yeyish bilan barobar uning suvini ichish ham tavsiya etiladi. Buning uchun 10 dona mayizni piyolaga solib, ustidan yarim stakan qaynatib ilitilgan suv quying. Piyola ustini yopib, ertalabgacha qoldiring. Och qoringa mayiz suvini ichib tursangiz gemoglobin miqdori normallashadi.

Xastalikdan keyin quvvatni tiklash uchun mayiz, yong‘oq va asal aralashmasi tavsiya etiladi. Teng miqdorda yong‘oq va asalni go‘shtqiymalagichdan o‘tkazib, ta’bga ko‘ra asal bilan aralashtirib olasiz. Nonushta vaqti 1-2 choy qoshiqdan iste’mol qilib tursangiz kifoya.

Buyrak kasalliklarida kunora mayiz iste’mol qilish maqsad ... Читать дальше »
Коментариев: 0
Просмотров: 106
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  May 2017  »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • База знаний uCoz

  • | Copyright MyCorp © 2025 | uCoz |